2 Νοεμβρίου 1940 – Ο θρύλος του Μαρίνου Μητραλέξη

της Στεφανίας Νιανιοπούλου:

Ο Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης υπηρετούσε στην 22η Μοίρα Διώξεως στο Α/Δ Μίκρας Θεσσαλονίκης, η οποία διέθετε Α/φη PZL P24 (μονοθέσια καταδιωκτικά). Μεσημέρι 2ας Νοεμβρίου εμφανίστηκαν πάνω από τη Βέροια 27 Ιταλικά βομβαρδιστικά CANT Ζ 1007 Alcione, συνοδευόμενα από καταδιωκτικά, με κατεύθυνση Θεσσαλονίκη. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη Μίκρα, ένας σχηματισμός αεροπλάνων απογειώθηκε και τα αναχαίτισε αποσοβώντας το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των αερομαχιών, ο Μητραλέξης όταν διαπίστωσε ότι του τελείωσαν τα πυρομαχικά με ενέργεια τύπου ΚΑΜΙΚΑΖΙ επιτέθηκε σ’ ένα βομβαρδιστικό CANT Ζ 1007 και με τον ΕΛΙΚΑ του Α/φους ΑΠΕΚΟΨΕ το ΟΥΡΑΙΟ πηδάλιο του με αποτέλεσμα να το καταρρίψει κοντά στον Λαγκαδά.

Παρά τη σοβαρή βλάβη που υπέστη, κατόρθωσε να το προσγειώσει ομαλά σε χωράφι, όπου είχε πέσει με τα αλεξίπτωτά τους το πλήρωμα του καταρριφθέντος ιταλικού βομβαρδιστικού (4 από τα 5 μέλη του Α/φους 1 είχε σκοτωθεί), τους συλλαμβάνει (αφού πρώτα συστήθηκε και χαιρέτισε στρατιωτικά) προτάσσοντας το περίστροφό του, τους επιβιβάζει σε αυτοκίνητο της Χωροφυλακής και τους οδηγεί στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης!! Το επεισόδιο ήταν μοναδικό και για αρκετές ημέρες έγινε βασικό θέμα στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Ο Μαρίνος Μητραλέξης τιμήθηκε για τη πράξη του με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας, την ανώτατη ηθική αμοιβή που απονέμεται σε καιρό πολέμου. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την πολεμική του δράση. O Μαρίνος Μητραλέξης γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Μίλα (Δήμος Οιχαλίας) Μεσσηνίας.

Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, από την οποία αποφοίτησε τον Αύγουστο 1938 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Το τέλος του Έλληνα άσου, με 5 επιβεβαιωμένες καταρρίψεις και μια πιθανή, ήταν πολύ άδοξο. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Αιγαίο στις 19/09/1948, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης, το Α/φος Airspeed Oxford (βομβαρδιστικό αναγνωριστικό) κατέπεσε λόγω μηχανής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Τήνο και βυθίστηκε.

Τον Επισμηναγό Μητραλέξη ακολούθησαν στο υγρό τάφο οι Αντισμήναρχοι Δημοσθένης Πολίτης και Δημήτριος Γαλανάκος, που επέβαιναν στο μοιραίο αεροπλάνο Του απονεμήθηκε μετά θάνατον ο βαθμός του Αντισμηνάρχου αφού του είχαν αποδοθεί πολλές διακρίσεις για τη δράση του από το 1940 μέχρι το 1945.

Array